gry online

 tematów: 33      wątków: 2617      wypowiedzi: 27.803
autor: fraza:
jeśli chcesz brać udział w dyskusji zaloguj się: użytkownik: hasło:
Podsumowanie aktywności na forum w ciągu ostatnich 24 godzin

Forum >> Hyde Park >> Kącik kulinarny

system automatycznej korekty błędów

autor treść
wypowiedzi: 205
wątków: 7
Kącik kulinarny
24.10.2011 (Pn) 15.02 (4650 dni temu)
proponuję tutaj umieszczać sprawdzone przepisy
wypowiedzi: 205
wątków: 7
golonka
24.10.2011 (Pn) 15.26 (4650 dni temu)
jak obiecałem podaję przepis na golonkę
peklowanie
przygotowujemy w ok 5 litrach wody roztwór soli(ok.30-40dag na 5 kg) z odrobiną saletry(na 5 kg mięsa 1 dag)kilka liści laurowych,ziarna ziela angielskiego,ziarna pieprzu,nasiona jałowca
zalewę zagotowujemy(ja przyprawy gotuję osobno i troszkę dłużej ok.10-15 minut)studzimy(przyprawy przelewamy przez sitko) i zimną zalewą zalewamy golonki w zamykanym naczyniu(ja do tego używam plastikowego zamykanego wiaderka)
mięso pozostawiamy na 3 dni
gotowanie
golonki płuczemy zalewamy zimną wodą,dodajemy pieprz ziarnisty,liście laurowe,ziele angielskie,ziarno jałowca,cebula,czosnek,przyprawa typu vegeta i 2-3 łyżki octu
gotujemy do miękkości i SMACZNEGO
wypowiedzi: 205
wątków: 7
schab w kapuście kiszonej
24.10.2011 (Pn) 15.30 (4650 dni temu)
4 kotlety schabowe
10 dag boczku
20 dag kapusty kiszonej
5 dag suszonych śliwek bez pestek
2 ząbki czosnku
1 cebula
2 jabłka
5 łyżek oleju
Majeranek , sól , pieprz

Kapustę płuczemy ,odciskamy i drobno kroimy. Boczek i cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju.
Dodajemy kapustę, mieszamy , podlewamy niewielką ilością wody i dusimy.
Jabłka kroimy na niewielkie cząstki ,dodajemy do kapusty razem ze śliwkami(można pokroić)
Kotlety nacieramy roztartym czosnkiem, oprószamy solą i pieprzem, obsmażamy na złocisty kolor na oleju, przekładamy do kapusty, doprawiamy majerankiem i pieprzem i dusimy do miękkości.

smacznego
wypowiedzi: 172
wątków: 2
mniam
24.10.2011 (Pn) 16.00 (4650 dni temu)
gonzal, od samego czytania ślinka cieknie na pierwszy ogień biorę golonkę, tym bardziej, że w przyszłym tygodniu szykuje się impreza
Drużyna Epikura
wypowiedzi: 164
wątków: 6

:-)
24.10.2011 (Pn) 17.31 (4650 dni temu)
ja gotuję z głowy ale

polecam krewetki na sałacie czas ok 15 min - wrażenia bezcenne!

sałata - gotowa paczka rozsypać na talerzu

krewetki najłatwiej kupić mrożone - im większe tym lepszy efekt!

trochę warzywek do sałaty - co kto lubi, papryka, rzodkiewka, ogórek, pomidor, szczypiorek, cebula - skroić na małe plasterki

krewetki zalać wrzątkiem bo mrożone!

patelnie rozgrzać i dolać oliwę z oliwek (może być z czosnkiem)

wrzucić krewetki, podsypać Vegetą, ja lubię tez ostrą paprykę!!!

jak się lekko podrumienią podlać białym wytrawnym winem - pasuje i to jak też białe słodkie wino - dajemy ok 100ml na patelnię

trzymamy jeszcze z 2 minuty pod przykrywką i wylewamy całość na sałatę z warzywami !!!

palce lizać

jeśli podlewamy białym winem to takie samo podajemy w kieliszkach.

Randka 100% udana - sprawdzone!!!

SMACZNEGO !!!

http://www.tomako.strefa.pl/leech/krewetka.jpg

zdjecie z komórki więc nie oddaje dokładnie zawartości
Drużyna Epikura
wypowiedzi: 323
wątków: 13

:D
24.10.2011 (Pn) 17.31 (4650 dni temu)
Gonzal czy przypadkiem nie organizujesz jakiegoś zlotu u siebie (z wyżywieniem )??? chętnie wpadniemy z piwem
Drużyna Epikura
wypowiedzi: 164
wątków: 6

:-)
24.10.2011 (Pn) 17.33 (4650 dni temu)
wypowiedzi: 588
wątków: 61

Na szybko
24.10.2011 (Pn) 20.13 (4649 dni temu)
Z gotowaniem idzie mi kiepsko, stąd wybór prostych i szybkich potraw.
Makaron penne z brokułami
Porcja na 2 osoby
Makaron penne (1/2 paczki)
Brokuł, lub łatwiej brokuły mrożone
Czosnek (2-3 ząbki)
Ser pleśniowy (np. lazur błękitny) (1-1,5 opakowania)

1.Makaron solimy i gotujemy al dente.
2.Brokuły gotujemy, kilka wyjmujemy wcześniej, posłuża do dekoracji, reszta powinna być dość miękka.
3.Wodę odcedzamy, zostawiając mniejwiecej poł szklanki.
4.Brokuły miksujemy przy użyciu blendera.
5. Zmiksowane brokuły wrzucamy na patelnie, dodajemy do tego czosnek i ser pleśniowy, solimy. Smażymy aż do rozpuszczenia się sera i odparowania większości wody.
6. Makaron odcedzamy
7. Makaron polewamy zmiksowanymi brokułami, dekorujemy pozostałymi brokułami i pomidorami.

8. Można także dodać drobno pokrojony i lekko posmażony boczek.

Jeszcze łatwiejsza wersja to użycie mrożonego szpianku, wtedy odpada miksowania.
wypowiedzi: 122
wątków: 3
Proste, ale ciekawe
24.10.2011 (Pn) 21.12 (4649 dni temu)
Moja propozycja to potrawa typowo na imprezy. Robi się szybko, łatwo i wygląda dość "ekskluzywnie". Niestety dość droga.

1 kg filetów z kurczaka
300-400 g. sera pleśniowego błękitny lazur
butelka wina białego półwytrawnego (może być Sofia)

1. Filety pokroić na cienkie paski i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego, dość ciasno. Ważne, żeby paski były cienkie, ale nie muszą być bardzo małe.
2. Starty ser posypać na wierzch (uwaga, nie dawać przypraw, ser jest tak przyprawiony, że wystarczy, nie trzeba nawet solić).
3. Na wierzch ułożyć drugą warstwę kurczaka i drugą warstwę sera.
4. Wszystko podlać winem, można zużyć ok. 1/3 butelki (nie więcej, bo nam się kura zupełnie utopi )
5. Piec w piekarniku na 180 st. ok. 20 min (im cieńsze płaty kurczaka tym krócej, można wyjąć po 15 minutach i sprawdzić, po kilku próbach będziecie znali odpowiedni czas). Piec bez przykrywki, to trochę wody odparuje.
6. Powstanie dość zwarte mięso (jeśli kurczak był ułożony bardzo ciasno). Do tego będziecie mieli pyszny serowo-winny sosik.

Żarełko idealne, żeby zrobić wrażenie na gościach, albo na dziewczynie (coś o tym wiem, poderwałem na to moją niedługo już żonę ). Niestety na co dzień się nie nadaje, bo i kurczak i ser są dość drogie i przygotowanie dania z takich ilości jak tu napisałem to koszt 40-50 PLN.



Forum >> Hyde Park >> Kącik kulinarny