od początku lat 1980-tych trwa globalna walka dietetyków z tłuszczami nasyconymi (i cholesterolem), które są obwiniane o powodowanie nadwagi i chorób serca.
okazuje się jednak, że głównym winowajcą nie jest nadmierne spożycie tłuszczy, ale... cukru.
ludzie od milionów lat jedzą tłuszcze nasycone, ale cukier dopiero od 300 lat.
wina cukru była przez wiele lat ukrywana, a wina tłuszczy naciągana. już w latach 1970-tych niektórzy naukowcy alarmowali i wskazywali na dane pokazujące winę cukru - ale byli uciszani.
główny nieprawdziwy mit: cholesterol w diecie podnosi poziom cholesterolu we krwi. nieprawda!
dopiero teraz zaczyna się globalna walka z cukrem w diecie. 30 lat za późno.
dowody naukowe jasno wskazują, ze lepsza jest dieta niskocukrowa niż niskotłuszczowa.
ciekawa lektura:
http://www.theguardian.com/society/2016/apr/07/the-sugar-conspiracy-robert-lustig-john-yudkin